KAJIAN TENTANG KESIHATAN

Sabda Rasulullah SAW bersabda, “berubat dan pergilah kepada ahlinya, wahai hamba Allah, sesungguhnya Allah tidak menurunkan satu-satu penyakit, kecuali Allah turunkan juga ubatnya, kecuali penyakit tua.” Diriwayatkan oleh Imam Ahmad.

Menurut Dr. John Rowe, MD, Presiden Mount Sinai Hospital yang memimpin The MacArthur Foundation Research Network on SUccessful Aging di New York membuktikan, faktor genetik hanya mempengaruhi 1 per 3 status kesihatan fizikal manusia. Sedangkan 2 per 3 yang selebihnya dipengaruhi oleh gaya hidup, pekerjaan, pemakanan, cara menguruskan stres, hubungan sosial dan kekuatan personaliti.

Menurut Dr. Yodi Mahendradhata, pakar pengkaji penyakit berjangkit berkata, secara pemetaan distribusi geografi, perbezaan kadar penyakit HIV dan AIDS di seluruh dunia dapat dilihat dengan ketara antara negara-negara yang kuat beragama, terutamanya Islam dengan negara-negara sekular. Bahkan diperluas pula kepada pemetaan penyakit alkoholisme, obesiti dan kesihatan jiwa di negara-negara Islam, juga relatif kelihatan lebih terkawal berbanding negara-negara sekular.

Semoga ianya menjadi panduan dan pengajaran kepada kita. Insyaallah.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s